Muzeul sătesc „Căsuța Amintirilor", Zizin-Brașov

|
31 vizualizări

Casa care găzduiește muzeul, aflata in imediata apropiere a Oficiului Postal din centrul localitatii, a fost pusa la dispoziție de către un sătean, iar obiectele expuse au fost adunate de la localnici.
Istoria zbuciumata a administrației comunei Târlungeni, de care aparține si satul Zizin, o puteți afla din documentele expuse in cadrul muzeului.

Micul muzeu a fost fondat de Asociația ''Ambasadorii Zizinului'' într-o casă oferită de localnicul Beschea Nicolae, la 80 de ani de la declararea localității Zizin drept „Instituție mică balneo-minerală'' de către Ministerul Sănătății şi Ocrotirilor Sociale.

Singura încăpere a muzeului este împărțită în două zone: una în care sunt menționate cele mai importante personalități din sat: Zajzoni Rab Istvan (1832 -1862) - cel mai renumit poet al ceangăilor din Țara Bârsei; Şipoş Janosne Bereczki Anna (1850 - 1926) - celebra femeie ceangău; ieromonahul Gherman Bogdan (1808 - 1883) şi o scurtă istorie a celebrei stațiuni Zizin - unde vara veneau două curse pe săptămână, ce aduceau bucureșteni la tratament sau la odihnă.

Obiectele expuse, fotografii de arhivă, port național, obiecte din gospodăriile români, ceangăi şi romi au fost colectionate de la localnici.
In Zizin se afla si casa in care s-a născut in anul 1832, unicul poet ceangău Zajzoni Rab Istvan

Merită să afli și despre

Sugestii: