Casa Săsească Livezile, Bistrița-Năsăud

|
88 vizualizări

Deschis în anul 1998, muzeul Casa săsească din localitatea Livezile prezintă aspecte esențiale ale civilizației săsești din zona Bistriței.
Muzeul Casa săseasca Livezile s-a constituit având la baza colecția de obiecte a lui Ioan Rusu din Livezile. Este o gospodărie completă: casă, șură, grajd, cu specific săsesc în arhitectura casei şi a modului de expunere a anexelor gospodărești.
S-a reconstituit interiorul săsesc de altădată în trei încăperi distincte.

Pe lângă piesele de port aflate în colecție un loc aparte îl ocupă țesăturile de interior (păretare, ștergare, fețe de masă, acoperitoare de pat), obiectele din lemn, piesele de uz casnic, de uz meșteșugăresc, piesele de mobilier pictat specific sașilor (laviță, masă, cuier, pat, dulap), obiectele de ceramică (sobă din cahle).

Anexele gospodărești, șura şi cele două grajduri aflate lângă casă adăpostesc exponate grupate pe categorii funcționale: “ghilotine” pentru tăiat sfecla, râșnițe pentru măcinat cereale, hambare pentru depozitat cereale, teascuri pentru stors struguri, unelte, instalații ce țin de industria casnică textile: depănători, melițe, mașini de tors etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: