Cula Duca, Măldărești, Vâlcea
Cula Duca (Măldărescu), ridicată în perioada 1812-1827, se află, împreună cu Cula Greceanu și Casa Memorială I.G.Duca, în „Complexul Muzeal Măldărești”, din localitatea Măldărești, Vâlcea.
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827.
A fost cumpărată în anul 1910 și amenajată în stil tradițional românesc de către omul politic I.G.Duca.
A intrat în proprietatea statului în anul 1962, fiind restaurată în perioada 1966-1967 și transformată în muzeu.
Cula are plan compact, dreptunghiular și 3 nivele. Există un singur acces din exterior, care dirijează circulația către pivniță și către nivelele superioare. Etajul I cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iar la etajul al II-lea două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac, al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ.
Cula este bogat decorată în interior: tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale, personaje și animale fantastice. Balustrada scării este cioplită, iar intradosul rampei scării este pictat. Sobele, prezente în fiecare cameră de locuit, au forme variate și sunt decorate.
Îndrăgostit de pitorescul locului, încă de pe vremea când fusese numit judecător la ocolul Horezu, omul politic I. Gh. Duca construiește in anul 1912, o modesta casa de vacanta, cu cerdac si încăperi sobre, dar luminoase. Clădirea este in forma literei „L” si a fost proiectata de arhitectul Alexandru Ștefănescu.