Casa Memorială Ștefan Baciu, Brașov

Clădirea (demisol, parter, etaj, pod/mansardă) a fost construită în anii 1930 – 1931, după planurile arhitectului Coloman Halász. Este în stil modernist interbelic, cu acoperiş în patru ape, cu învelitoare de ţiglă şi lucarne dreptunghiulare, având, la etaj, un bovindou pe colţul de sud-vest.

Muzeul ocupă un apartament la parter, compus din trei săli cu expoziția de bază şi depozitul de documente.

La demisol sunt organizate birourile şi un depozit de cărți, mobilier şi obiecte.
Este primul muzeu construit si dedicat in memoria romanului din diaspora, Stefan Baciu (1918 – 1993).

Clădirea a fost inaugurata la data de 24 iunie 2006 si face parte din Muzeul Casa Mureșenilor.

Muzeul are o colectie destul de generoasa cuprinzând lucrări de arta plastica si decorativa, o biblioteca uriașa cu 3700 de volume scrise in diferite limbi străine, precum si numeroase documente si manuscrise ale întregii familii Baciu.

Aceasta biblioteca fascinează atât prin numărul extrem de mare (aproximativ 1900) al revistelor si cărților, cat si prin vitrinele care adăpostesc primele plachete publicate de poetul Stefan Baciu in Romania.

Familia lui Ştefan Baciu făcea parte din categoria familiilor burgheze prigonite de comuniști, după instalarea lor la putere: tatăl, Ioan Baciu (1888-1956), fiul unui preot ortodox din Nadeşul săsesc, era doctor în filozofie, cunoscător al limbii şi culturii germane, bun mediator între cele două culturi şi un intelectual de seamă al Brașovului (prieten cu Coșbuc, Goga, Sextil Pușcariu, Emil Cioran, Hans Mattis-Teutsch etc.); mama, Elisabeta-Maria (1896-1985), era fiica inginerului silvic Arthur Sager, originar din Austria.
Casa memoriala Stefan Baciu este așezata pe strada Gh. Baiulescu nr. 9 din Brașov.